Izbira rastlin

Niso vse rastline primerne za vse lege, nekatere prenesejo veliko sonca, druge zahtevajo bolj senčno lego. Nekaterim dež ne škoduje, druge dežja ne prenesejo najbolje. Zato je izbira rastlin glede na lego zelo pomembna.

Sajenje rastlin v primeren substrat

Substrati morajo vsebovati čim več gline in največkrat tudi perlit.

  • Substrat za balkonske rastline s perlitom je primeren za vse balkonske rastline, ki so izpostavljene dežju, in za korita z vodno rezervo.
  • Substrat za balkonske rastline brez perlita je namenjen za rastline na okenskih policah, kjer jih dež ne zaliva.
  • Substrat za begonije je namenjen begonijam in vsem bolj občutljivim rastlinam. Vsebuje tudi perlit.
  • Substrat za surfinije je namenjen vsem rastlinam, ki potrebujejo bolj kisel substrat. Ima tudi dodanega več gnojila.

Nasveti za sajenje

Ko smo izbrali rastline in substrat, se lahko lotimo sajenja. Nekatere rastline lahko sadimo že konec marca, ker prenesejo dokaj nizke temperature. Ob zmrzalih pa jih moramo vseeno zaščititi z kopreno ali pa jih odnesemo v toplejši prostor, vendar tam ne smejo dolgo ostati, da ne porumenijo. Prve lahko sadimo bršljanke, pelargonije, surfinije,…

če smo si umislili mešane zasaditve, v katerih pa so rastline, ki so bolj občutljive, pa to storimo tako, da posadimo najprej bolj odporne, občutljive pa kasneje. To storimo tako, da na mestu, kjer bo občutljiva rastlina postavimo v zemljo prazen lonček, katerega bomo kasneje nadomestili z rastlino.

Pri sajenju priporočamo dodajanje počasitopnega gnojila, ki ga lahko dodamo do 250g na 70 litrov substrata. Tako bo rastlina imela dovolj hranil dva do tri mesece. Dobro hranjena rastlina in dovolj zalita je veliko bolj odporna na napade insektov in bolezni.

Rastline zalivamo po potrebi. Ko se začne zemlja sušiti, moramo ponovno zaliti. V poletnem času, ko so temperature okoli 30 stopinj, je potrebno zalivati skoraj vsak dan, ko pa je deževno vreme in visoka vlaga, pa spet počakamo, da se substrat malo izsuši.

Nasveti za gnojenje

če smo pri sajenju dodali počasitopnoa gnojilo, pričnemo z gnojenjem po dveh do treh mesecih ali sredi poletja. Lahko ponovno dodamo počasitopno gnojilo ali pa začnemo dodajati gnojilo v vodo za zalivanje v predpisanih koncentracijah. če počasitopnega gnojila nismo dodali pri sajenju, lahko začnemo dognojevati po enem mesecu, ker vsi substrati vsebujejo gnojila za vsaj en mesec. če uporabljamo gnojilo v prahu, je to 0.5g do 1.0 g na liter vode pri zalivanju. Ponavadi takšne tehtnice nimamo, da bi točno določili pravilno težo, zato si pomagamo drugače.

Primer: 100g gnojila v prahu raztopimo v 1 litru vode, da dobimo tekoče gnojilo. V 10 litrov vode za zalivanje dodamo 0.5 do 1.0 dcl tekočega gnojila. Tako dobimo točno koncentracijo gnojila v vodi za zalivanje.

Nekatere rastline, kot so surfinije, potrebujejo skoraj vsakodnevno gnojenje v času najbujnejše rasti. Bršljanke, pelargonije in strukturne rastline gnojimo poleti 2 do 4 krat tedensko. Begonije pa enkrat na štirinajst dni do enkrat tedensko.

Zelo pomembno pri gnojenju je, da nikoli ne gnojimo zelo suhih rastlin. Najprej jih zalijemo z vodo, da niso uvele, šele po kakšni uri pa jih pognojimo.