
Mentha x piperita ‘Grapefruit’
GRENIVKINA META
Ima močno aromo po grenivki, prav zaradi tega liste uporabljamo kot dodatek sadnim solatam, ledenemu čaju, kakor tudi kot poseben okus k ribjim in piščančjim jedem.
Mentha x piperita
MANDARININA META
Ima vonj po svežih mandarinah. Uporablja se lahko za čaje, koktejle, liste sušimo ali uporabimo sveže.


Mentha spicata
JAPONSKA ZDRAVILNA META
Meta z visokim deležem eteričnih olj , znana zaradi japonskega olja iz zdravilnih rastlin.
Mentha piperita GRANADA
POMARANČNA META
Pomarančna poprova meta ima okus po pomaranči. Primerna je za pripravo čajev, sladic in ostalih napitkov.


Mentha species
JAGODNA META
Jagodna meta ima močan vonj po jagodah, vendar nima okusa po mentolu. Uporabljamo jo za čaje in razne napitke. Dodajamo jo lahko tudi sadnim kupam.
Mentha spicata
ŠPANSKA META
Španska meta ima močan vonj in okus po mentolu. Lahko se uporablja kot sestavina sladkih sladic in eksotičnih jedi, pogosto pa se uporablja za pripravo hladnih in toplih napitkov. Ima osvežujoče in poživljajoče lastnosti.


Mentha piperita MULTIMENTHA
TURNIŠKA POPROVA META
Turinško poprovo meto odlikuje zelo močna rast. Vsebuje visok delež mentola in aromo čaja. Uporablja se za čaje in hladne napitke
Mentha suaveolens
ANANASOVA META
Ima vonj in okus po ananasu. Uporablja se lahko za tople in hladne napitke.


Mentha piperita CITARO
ANGLEŠKA POPROVA META
Zelo aromatična poprova meta, ki jo uporabljamo za čaje, ali kot dodatek v kopeli. Blagodejno vpliva na težave v želodcu in črevesju.
Mentha spicata MAROKKO
MAROŠKA META
Maroška meta je zelo primerna za pripravo zeliščnega čaja in pripravo sladic. Ima zelo močan okus po mentolu. Je prezimno trdna rastlina in bujne rasti.


Mentha piperita
ČOKOLADNA POPROVA META
Zelo priljubljena poprova meta, ki diši po temni čokoladi in mentolu. Uporablja se za čaje, napitke, peciva.
Mentha piperita
ŠVICARSKA META
Švicarska poprova meta ima izrazito aromo s pridihom limone. Uporablja se za čaje, poletne osvežilne pijače ter sladice. Ta meta je uporabljena za aromo v švicarskih bonbonih.


Mentha suaveolens variegata
PISANOLISTNA META
Pisanolistna meta je z aromo zelenega jabolka. Uporablja se za osvežilne pijače in za dekoracije za sladice.
Melissa officinalis
CITRONSKA MELISA
To je bujno rastoča melisa z velikimi listi. Sveže liste dodajamo poletnim solatam, napitkom in enolončnicam. Suhe liste uporabljamo za čaje. Melisa pomirja ter spodbuja spanec. Je trajnica, katere uporabni so listi, ki jih nabiramo pred cvetenjem.


Rosmarinus officinalis
ROŽMARIN
Rožmarin vsebuje veliko blagodejnih eteričnih olj. V kuhinji je zelo uporaben v italijanski in francoski kuhinji. Dodajamo ga pečenemu krompirju, svinjini, perutnini in mediteranskim jedem. Uporabljamo ga tudi za dodatek v zeliščnih kopelih.
Ocimum basilicum EMILY
BAZILIKA GENOVESE
To je kompaktno rastoča, aromatična rastlina z velikimi listi. V zaprtih prostorih vonj odganja muhe. Ima svež okus, uporabljamo jo pri pečenem krompirju, gobah, paradižnikovi omaki, zeliščnih namazih. Najboljše je uporabljatisveže liste, katere potrosimo po jedi pred serviranjem.


Ocimum basilicum PICCOLINO
DROBNOLISTNA BAZILIKA
Drobnolistna bazilika je kompaktne kroglaste oblike. Je zelo dekorativna, aromatična in se lahko uporablja isto kot velikolistna bazilika.
Ocimum basilicum CHIANTI
RDEČELISTNA BAZILIKA
Rdečelistna bazilika je nekoliko višje rasti. Zelo dekorativna in aromatična. Uporablja se lahko v vseh jedeh s paradižnikom in za dekoracijo zaradi njenih temno vijoličastih listov.


Ocimum hybrida
GRMASTA BAZILIKA
To je grmičasta bazilika z rdečimi listi. Je bolj odpornaod ostalih bazilik, zato jo lahko gojimo skozi vse leto na topli okenski polici. Listi imajo zelo aromatičen vonj. Uporabljamo jo enako, kot vse druge bazilike. Poleti tvori roza socvetja, ki jih obletavajo čebele in čmrlji.
Salvia officinalis
PISANOLISTNI ZLATI ŽAJBELJ
Pisanolistni zlati žajbelj je uporaben v kuhinji in za čaje. Posadimo ga lahko v posode ali na gredo.


Salvia officinalis
PISANOLISTNI ŽAJBELJ
Ta dekorativni žajbelj je primeren za zasaditve trajnih gred, kot tudi korit. Uporaben je v kulinariki in za čaje.
Salvia officinalis
ŽAJBELJ
Zelo aromatičen žajbelj, ima prijeten vonj, nekoliko grenak okus, zato ga uporabljamo v manjših količinah. Dobro se dopolnjuje s čebulo, česnom, šetrajem, timijanom in pehtranom. Je dobra začimba za mesne in ribje jedi. Uporabljamo sveže ali posušene liste.


Echinacea purpurea
ŠKRLATNI AMERIŠKI SLAMNIK
Ameriški slamnik je že dolgo poznana zdravilna rastlina. Najpogosteje ga uporabljamo za izboljšanje imunske odpornosti organizma. Zelo blagodejno deluje pri prehladnih obolenjih.
Salvia rutilans PINO
ANANASOV ŽAJBELJ
Ananasov žajbelj PINO prijetno diši po svežem ananasu. Ko zacveti ima veliko živo rdečih cvetov, ter je zelo dekorativen. Liste uporabljamo za čaje, napitke in sladice.


Artemisia drancunculus
PEHTRAN
Uporablja se za pehtranovo potico in štruklje. Lahko pa se uporablja tudi za ribje jedi, zeliščno maslo, perutnino in telečje meso. Je prezimno trdna rastlina, katera spomladi na novo odžene.
Tagetes lucida
ENOLETNI PEHTRAN
Enoletni pehtran ima zelo dišeče liste, katere lahko uporabljamo za sladice in kot dodatek mesnim in ribjim jedem. Da velik pridelek aromatičnih listov, vendar v našem podnebju ne prezimi.


Thymus vulgaris
PRAVI TIMIJAN
Izredno aromatična rastlina. Timijanov čaj krepi in pomaga pri odganjanju mačka. Dajemo ga v obare, govejo pečenko, pečene ribe. Uporabljamo ga skupaj z lovorjem in peteršiljem.
Thymus citrodorus MYSTIC LEMON
ZLATI TIMIJAN
Zlati timijan ima čudovit vonj limone. Uporablja se za dodatek raznim solatam, začinjanje mesnih jedi in razne dekoracije. Zlati timijan se uporablja tudi v aromaterapiji. Blagodejno deluje na dihala.


Thymus citrodorus SAMBESI
VISEČI TIMIJAN
Viseči timijan ima vonj po limoni. Uporabljamo ga lahko za dodatek solatam, sladicam. Ko zacveti v roza barvi privablja metulje in čebele.
Thymus citrodorus LIMONE
CITRONSKI TIMIJAN
Ima zelo prijeten vonj po limoni. Uporablja se za dodatek raznim solatam, sadnim kupam, sladicam. Dodajamo ga lahko v razne zeliščne namaze.


Thymus citrodorus SILVER QUEEN
SREBRNI TIMIJAN
Ima zanimivo belo obrobljene liste. Uporablja se za zeliščne kopeli v katerih je nepogrešljiv. V kuhinji se uporablja za dodatek solatam, za enolončnice. Dodajamo ga tudi pečenim jedem.
Thymus serpyllum
MATERINA DUŠICA
Cveti od junija do oktobra. Zato jo v tem času lahko najdemo in naberemo. V zdravilne namene nabiramo nadzemne dele. Uporabljamo jo tudi v kulinariki. Sušimo jo v senci. Blagodejno deluje na dihalne poti. V kopelih sprošča in umirja. Tudi čebele jo v času cvetenja rade obletavajo.


Thymus vulgaris
KROGLASTI TIMIJAN
Kroglasti timijan raste kroglasto in je prava paša za oči. Cveti belo. Uporablja se v sredozemski kuhinji za mesne jedi, zelenjavne jedi in solate.
Santolina viridis
OLIVNA ZEL
Listi od olivne zeli imajo intenzivno aromo oliv. Primerna je za dodatek jedem na žaru in solatam. Je trajnica, ki je primerna tudi za skalnjake.


Origanum vulgare
PRAVI PIZZA ORIGANO
Pravi pizza origano se uporablja za pizze. Dodajamo ga tudi v omake za testenine. Uporabimo ga tudi v mešanici za žar in ostalih italijanskih jedeh.
Origanum vulgare
PISANOLISTNI ORIGANO
Pisanolistni origano uporabljamo kot dodatek za razne solate, za razne zeliščne namaze, uporablja se v italijanski in francoski kuhinji.


Origanum vulgare
ZLATI ORIGANO
Je zlato rumen zelo dekorativen origano. Uporablja se v omakah za testenine, kot dodatek za razne solate.
Origanum vulgare
VISEČI ORIGANO
Viseči origano je zelo aromatičen in svež. Posušen se uporablja predvsem v italijanski kuhinji za ribje jedi, pizze in jedi s paradižnikom. Uporabljamo ga tudi kot dodatek raznim solatam.


TRAJNI MAJARON
Trajni majaron je zelo trpežen in ima aromo enoletnega majarona. Je zelo pogosta začimba v slovenski kuhinji. Uporabljamo ga za golaž, pečeno meso, jedi iz stročnic, obare in krompirjevo juho.
Origanum majorana
ENOLETNI MAJARON
Je enoletna rastlina, ki obožuje sonce. Uporabljamo liste, ki jih uporabljamo cele ali nasekljane. Med cvetenjem je najbolj aromatičen. Nepogrešljiv je v krvavicah in jetrnih klobasah.


Artemisia absinthium
PELIN
Pelin je zelo grenak z aromati- čnim vonjem. Blagodejno deluje na slab apetit, slabo prebavo, težave z žolčem in jetri. Ne sme se uporabljati v prevelikih količinah.
Helichrysum italicum
LAŠKI SMILJ- CURRY RASTLINA
Rastlina z zelo prijetnim vonjem. Uporablja se v različnih solatah, največkrat v azijskih. Vejice dodamo zelenjavnim, jajčnim in riževim jedem. Paziti moramo, da jih ne kuhamo predolgo. Uporabljamo svežega


Satureja montana
TRAJNI KRAŠKI ŠETRAJ
Trajni Kraški šetraj ima močnejši vonj od enoletnega. Uporablja se za pripravo jedi iz fižola, ter mesnih jedi. Uporabimo ga lahko tudi kot začimbo za pizze.
Satureja spicigera KARPATEN
VISEČI ŠETRAJ
Je zelo aromatičen viseči šetraj. Uporablja se kot dodatek fižolovim jedem. Lajša prebavo in zmanjšuje vetrove.


Stevia rebaudiana SWEETY
STEVIA
Stevijo gojimo zaradi njenih sladkih listov. Uporablja se kot nadomestek sladkorja. Stevija ima zanemarljiv učinek na glukozo v krvi, zato je uporabna kot sladilo pri tistih, ki morajo paziti na vnos ogljikovih hidratov.
Allium schoenoprasum
DROBNJAK
Drobno nasekljan drobnjak je okusen dodatek mnogim jedem. Dodajamo ga skutinim in drugim namazom, juham, solatam, majonezi in drugim jedem. Dodajamo tik preden serviramo.


Allium tuberosum Neko
ČESNOV DROBNJAK
Česnov drobnjak ima nežen vonj po česnu. Ima visoko vsebnost vitaminov in mineralov. Dodajamo ga namazom iz masla, skute. Zelo primeren je tudi za razne solate, juhe in omake.
Petroselinum crispum
GLADKI PETERŠILJ
Uporabljamo sveže, posušene ali zmrznjene liste. Dodajamo ga ribam, enolončnicam, solatam. Odlično se ujema z drobnjakom, pehtranom, timijanom, česnom in čebulo.


Petroselinum crispum
KODRASTI PETERŠILJ
Uporablja se isto kot petršilj, vendar ga zaradi svojih dekorativnih listov uporabljamo tudi za razne dekoracije. Vzgajamo ga lahko preko celega leta.
Apium graveolens var. rapaceum
GOMOLJNA ZELENA
Oblikuje privlačne okrogle plodove z belim mesom. Lahko jo dodajamo v juhe, golaže, lahko jo narežemo na rezine in spohamo. Iz nje lahko izdelamo tudi pire. Je vsestransko uporabna rastlina.


Apium graveolens var. dulce
STEBELNA ZELENA
Stebelno zeleno imenujemo tudi belušna zelena. Je nežnejša od gomoljne. Uporabljamo jo predvsem surovo za solate in zelenjavne sokove. Ravno tako jo uporabljamo tudi za juhe in omake.
Lippia citrodora FRESHMAN
CITRONSKA VERBENA
Citronska verbena ima liste, ki imajo okus po citronski limonadi. Ima zelo intenziven vonj. Listi so primerni za čaje, za dodatke sadnim kupam in hladnim osvežilnim pijačam.


Levisticum officinale
LUŠTREK
Je zelo priljubljeno zelišče, domače imenovan tudi magi. Je aromatična trajnica, katere listi so podobni zeleni. Liste pobiramo preko celega leta. Uporabljamo ga za juhe in enolončnice.
Bulbine frutescens MEDICUS
MAČJI REP
Zelo zanimiva zdravilna afriška rastlina, ki ima v listih sok z antibakterijskim delovanjem. Blagodejno deluje pri opeklinah, pikih insektov in kožnimi izpuščaji. Je zelo dekorativna, nezahtevna rastlina z lepimi cvetovi. Ne prezimi zunaj.


Foeniculum vulgare
KOROMAČ
Pomembna začimba v kulinariki, nepogrešljiv sestavni del ljudske medicine, dobro ga pozna tudi sodobna farmacija, gomoljni koromač pa je izvrstna zelenjava. Vsebuje železo, kalcij in magnezij. Je naš dober zaveznik pri skrbi za vitko linijo.