Ponudba dišavnic

Grenivkina meta

Mentha x piperita ‘Grapefruit’

GRENIVKINA META

Ima močno aromo po grenivki, prav zaradi tega liste uporabljamo kot dodatek sadnim solatam, ledenemu čaju, kakor tudi kot poseben okus k ribjim in piščančjim jedem.

Mentha x piperita

MANDARININA META

Ima vonj po svežih mandarinah. Uporablja se lahko za čaje, koktejle, liste sušimo ali uporabimo sveže.

Mandarinina meta
Japonska zdravilna meta

Mentha spicata

JAPONSKA ZDRAVILNA META

Meta z visokim deležem eteričnih olj , znana zaradi japonskega olja iz zdravilnih rastlin.

Mentha piperita GRANADA

POMARANČNA META

Pomarančna poprova meta ima okus po pomaranči. Primerna je za pripravo čajev, sladic in ostalih napitkov.

Granada
Jagodna meta

Mentha species

JAGODNA META

Jagodna meta ima močan vonj po jagodah, vendar nima okusa po mentolu. Uporabljamo jo za čaje in razne napitke. Dodajamo jo lahko tudi sadnim kupam.

Mentha spicata

ŠPANSKA META

Španska meta ima močan vonj in okus po mentolu. Lahko se uporablja kot sestavina sladkih sladic in eksotičnih jedi, pogosto pa se uporablja za pripravo hladnih in toplih napitkov. Ima osvežujoče in poživljajoče lastnosti.

Španska meta
Turinška meta

Mentha piperita MULTIMENTHA

TURNIŠKA POPROVA META

Turinško poprovo meto odlikuje zelo močna rast. Vsebuje visok delež mentola in aromo čaja. Uporablja se za čaje in hladne napitke

Mentha suaveolens

ANANASOVA META

Ima vonj in okus po ananasu. Uporablja se lahko za tople in hladne napitke.

Ananasova meta
Citaro

Mentha piperita CITARO

ANGLEŠKA POPROVA META

Zelo aromatična poprova meta, ki jo uporabljamo za čaje, ali kot dodatek v kopeli. Blagodejno vpliva na težave v želodcu in črevesju.

Mentha spicata MAROKKO

MAROŠKA META

Maroška meta je zelo primerna za pripravo zeliščnega čaja in pripravo sladic. Ima zelo močan okus po mentolu. Je prezimno trdna rastlina in bujne rasti.

Maroška meta
Čokoladna meta

Mentha piperita

ČOKOLADNA POPROVA META

Zelo priljubljena poprova meta, ki diši po temni čokoladi in mentolu. Uporablja se za čaje, napitke, peciva.

Mentha piperita

ŠVICARSKA META

Švicarska poprova meta ima izrazito aromo s pridihom limone. Uporablja se za čaje, poletne osvežilne pijače ter sladice. Ta meta je uporabljena za aromo v švicarskih bonbonih.

Švicarska meta
Pisanolista meta

Mentha suaveolens variegata

PISANOLISTNA META

Pisanolistna meta je z aromo zelenega jabolka. Uporablja se za osvežilne pijače in za dekoracije za sladice.

Melissa officinalis

CITRONSKA MELISA

To je bujno rastoča melisa z velikimi listi. Sveže liste dodajamo poletnim solatam, napitkom in enolončnicam. Suhe liste uporabljamo za čaje. Melisa pomirja ter spodbuja spanec. Je trajnica, katere uporabni so listi, ki jih nabiramo pred cvetenjem.

Citronska melisa
Rožmarin

Rosmarinus officinalis

ROŽMARIN

Rožmarin vsebuje veliko blagodejnih eteričnih olj. V kuhinji je zelo uporaben v italijanski in francoski kuhinji. Dodajamo ga pečenemu krompirju, svinjini, perutnini in mediteranskim jedem. Uporabljamo ga tudi za dodatek v zeliščnih kopelih.

Ocimum basilicum EMILY

BAZILIKA GENOVESE

To je kompaktno rastoča, aromatična rastlina z velikimi listi. V zaprtih prostorih vonj odganja muhe. Ima svež okus, uporabljamo jo pri pečenem krompirju, gobah, paradižnikovi omaki, zeliščnih namazih. Najboljše je uporabljatisveže liste, katere potrosimo po jedi pred serviranjem.

Basilika Emily
Drobnolista bazilika

Ocimum basilicum PICCOLINO

DROBNOLISTNA BAZILIKA

Drobnolistna bazilika je kompaktne kroglaste oblike. Je zelo dekorativna, aromatična in se lahko uporablja isto kot velikolistna bazilika.

Ocimum basilicum CHIANTI

RDEČELISTNA BAZILIKA

Rdečelistna bazilika je nekoliko višje rasti. Zelo dekorativna in aromatična. Uporablja se lahko v vseh jedeh s paradižnikom in za dekoracijo zaradi njenih temno vijoličastih listov.

Rdečelistna bazilika
Grmičasta bazilika

Ocimum hybrida

GRMASTA BAZILIKA

To je grmičasta bazilika z rdečimi listi. Je bolj odpornaod ostalih bazilik, zato jo lahko gojimo skozi vse leto na topli okenski polici. Listi imajo zelo aromatičen vonj. Uporabljamo jo enako, kot vse druge bazilike. Poleti tvori roza socvetja, ki jih obletavajo čebele in čmrlji.

Salvia officinalis

PISANOLISTNI ZLATI ŽAJBELJ

Pisanolistni zlati žajbelj je uporaben v kuhinji in za čaje. Posadimo ga lahko v posode ali na gredo.

Pisanolistni Žajbelj
Pisanolistni žajbelj

Salvia officinalis

PISANOLISTNI ŽAJBELJ

Ta dekorativni žajbelj je primeren za zasaditve trajnih gred, kot tudi korit. Uporaben je v kulinariki in za čaje.

Salvia officinalis

ŽAJBELJ

Zelo aromatičen žajbelj, ima prijeten vonj, nekoliko grenak okus, zato ga uporabljamo v manjših količinah. Dobro se dopolnjuje s čebulo, česnom, šetrajem, timijanom in pehtranom. Je dobra začimba za mesne in ribje jedi. Uporabljamo sveže ali posušene liste.

Žajbelj
Ameriški slamnik

Echinacea purpurea

ŠKRLATNI AMERIŠKI SLAMNIK

Ameriški slamnik je že dolgo poznana zdravilna rastlina. Najpogosteje ga uporabljamo za izboljšanje imunske odpornosti organizma. Zelo blagodejno deluje pri prehladnih obolenjih.

Salvia rutilans PINO

ANANASOV ŽAJBELJ

Ananasov žajbelj PINO prijetno diši po svežem ananasu. Ko zacveti ima veliko živo rdečih cvetov, ter je zelo dekorativen. Liste uporabljamo za čaje, napitke in sladice.

Ananasov žajbelj
Pehtran

Artemisia drancunculus

PEHTRAN

Uporablja se za pehtranovo potico in štruklje. Lahko pa se uporablja tudi za ribje jedi, zeliščno maslo, perutnino in telečje meso. Je prezimno trdna rastlina, katera spomladi na novo odžene.

Tagetes lucida

ENOLETNI PEHTRAN

Enoletni pehtran ima zelo dišeče liste, katere lahko uporabljamo za sladice in kot dodatek mesnim in ribjim jedem. Da velik pridelek aromatičnih listov, vendar v našem podnebju ne prezimi.

Enoletni pehtran
Pravi Timijan

Thymus vulgaris

PRAVI TIMIJAN

Izredno aromatična rastlina. Timijanov čaj krepi in pomaga pri odganjanju mačka. Dajemo ga v obare, govejo pečenko, pečene ribe. Uporabljamo ga skupaj z lovorjem in peteršiljem.

Thymus citrodorus MYSTIC LEMON

ZLATI TIMIJAN

Zlati timijan ima čudovit vonj limone. Uporablja se za dodatek raznim solatam, začinjanje mesnih jedi in razne dekoracije. Zlati timijan se uporablja tudi v aromaterapiji. Blagodejno deluje na dihala.

Mistic Lemon
Timijan sambesi

Thymus citrodorus SAMBESI

VISEČI TIMIJAN

Viseči timijan ima vonj po limoni. Uporabljamo ga lahko za dodatek solatam, sladicam. Ko zacveti v roza barvi privablja metulje in čebele.

Thymus citrodorus LIMONE

CITRONSKI TIMIJAN

Ima zelo prijeten vonj po limoni. Uporablja se za dodatek raznim solatam, sadnim kupam, sladicam. Dodajamo ga lahko v razne zeliščne namaze.

Timijan limone
Silver queen

Thymus citrodorus SILVER QUEEN

SREBRNI TIMIJAN

Ima zanimivo belo obrobljene liste. Uporablja se za zeliščne kopeli v katerih je nepogrešljiv. V kuhinji se uporablja za dodatek solatam, za enolončnice. Dodajamo ga tudi pečenim jedem.

Thymus serpyllum

MATERINA DUŠICA

Cveti od junija do oktobra. Zato jo v tem času lahko najdemo in naberemo. V zdravilne namene nabiramo nadzemne dele. Uporabljamo jo tudi v kulinariki. Sušimo jo v senci. Blagodejno deluje na dihalne poti. V kopelih sprošča in umirja. Tudi čebele jo v času cvetenja rade obletavajo.

Materina dušica
Kroglasti timijan

Thymus vulgaris

KROGLASTI TIMIJAN

Kroglasti timijan raste kroglasto in je prava paša za oči. Cveti belo. Uporablja se v sredozemski kuhinji za mesne jedi, zelenjavne jedi in solate.

Santolina viridis

OLIVNA ZEL

Listi od olivne zeli imajo intenzivno aromo oliv. Primerna je za dodatek jedem na žaru in solatam. Je trajnica, ki je primerna tudi za skalnjake.

Olivina zel
Pravi origano

Origanum vulgare

PRAVI PIZZA ORIGANO

Pravi pizza origano se uporablja za pizze. Dodajamo ga tudi v omake za testenine. Uporabimo ga tudi v mešanici za žar in ostalih italijanskih jedeh.

Origanum vulgare

PISANOLISTNI ORIGANO

Pisanolistni origano uporabljamo kot dodatek za razne solate, za razne zeliščne namaze, uporablja se v italijanski in francoski kuhinji.

Pisanolistni origano
Zlati origano

Origanum vulgare

ZLATI ORIGANO

Je zlato rumen zelo dekorativen origano. Uporablja se v omakah za testenine, kot dodatek za razne solate.

Origanum vulgare

VISEČI ORIGANO

Viseči origano je zelo aromatičen in svež. Posušen se uporablja predvsem v italijanski kuhinji za ribje jedi, pizze in jedi s paradižnikom. Uporabljamo ga tudi kot dodatek raznim solatam.

Viseči origano
Trajni marajon

TRAJNI MAJARON

Trajni majaron je zelo trpežen in ima aromo enoletnega majarona. Je zelo pogosta začimba v slovenski kuhinji. Uporabljamo ga za golaž, pečeno meso, jedi iz stročnic, obare in krompirjevo juho.

Origanum majorana

ENOLETNI MAJARON

Je enoletna rastlina, ki obožuje sonce. Uporabljamo liste, ki jih uporabljamo cele ali nasekljane. Med cvetenjem je najbolj aromatičen. Nepogrešljiv je v krvavicah in jetrnih klobasah.

Viseči origano
Pelin

Artemisia absinthium

PELIN

Pelin je zelo grenak z aromati- čnim vonjem. Blagodejno deluje na slab apetit, slabo prebavo, težave z žolčem in jetri. Ne sme se uporabljati v prevelikih količinah.

Helichrysum italicum

LAŠKI SMILJ- CURRY RASTLINA

Rastlina z zelo prijetnim vonjem. Uporablja se v različnih solatah, največkrat v azijskih. Vejice dodamo zelenjavnim, jajčnim in riževim jedem. Paziti moramo, da jih ne kuhamo predolgo. Uporabljamo svežega

Curry
Trajni šetraj

Satureja montana

TRAJNI KRAŠKI ŠETRAJ

Trajni Kraški šetraj ima močnejši vonj od enoletnega. Uporablja se za pripravo jedi iz fižola, ter mesnih jedi. Uporabimo ga lahko tudi kot začimbo za pizze.

Satureja spicigera KARPATEN

VISEČI ŠETRAJ

Je zelo aromatičen viseči šetraj. Uporablja se kot dodatek fižolovim jedem. Lajša prebavo in zmanjšuje vetrove.

Viseči šetraj
Stevia

Stevia rebaudiana SWEETY

STEVIA

Stevijo gojimo zaradi njenih sladkih listov. Uporablja se kot nadomestek sladkorja. Stevija ima zanemarljiv učinek na glukozo v krvi, zato je uporabna kot sladilo pri tistih, ki morajo paziti na vnos ogljikovih hidratov.

Allium schoenoprasum

DROBNJAK

Drobno nasekljan drobnjak je okusen dodatek mnogim jedem. Dodajamo ga skutinim in drugim namazom, juham, solatam, majonezi in drugim jedem. Dodajamo tik preden serviramo.

Drobnjak
Česnov drobnjak

Allium tuberosum Neko

ČESNOV DROBNJAK

Česnov drobnjak ima nežen vonj po česnu. Ima visoko vsebnost vitaminov in mineralov. Dodajamo ga namazom iz masla, skute. Zelo primeren je tudi za razne solate, juhe in omake.

Petroselinum crispum

GLADKI PETERŠILJ

Uporabljamo sveže, posušene ali zmrznjene liste. Dodajamo ga ribam, enolončnicam, solatam. Odlično se ujema z drobnjakom, pehtranom, timijanom, česnom in čebulo.

Peteršilj
Kodrasti peteršilj

Petroselinum crispum

KODRASTI PETERŠILJ

Uporablja se isto kot petršilj, vendar ga zaradi svojih dekorativnih listov uporabljamo tudi za razne dekoracije. Vzgajamo ga lahko preko celega leta.

Apium graveolens var. rapaceum

GOMOLJNA ZELENA

Oblikuje privlačne okrogle plodove z belim mesom. Lahko jo dodajamo v juhe, golaže, lahko jo narežemo na rezine in spohamo. Iz nje lahko izdelamo tudi pire. Je vsestransko uporabna rastlina.

Gomoljeva zelena
Stebelna zelena

Apium graveolens var. dulce

STEBELNA ZELENA

Stebelno zeleno imenujemo tudi belušna zelena. Je nežnejša od gomoljne. Uporabljamo jo predvsem surovo za solate in zelenjavne sokove. Ravno tako jo uporabljamo tudi za juhe in omake.

Lippia citrodora FRESHMAN

CITRONSKA VERBENA

Citronska verbena ima liste, ki imajo okus po citronski limonadi. Ima zelo intenziven vonj. Listi so primerni za čaje, za dodatke sadnim kupam in hladnim osvežilnim pijačam.

Citronska verbena
Luštrek

Levisticum officinale

LUŠTREK

Je zelo priljubljeno zelišče, domače imenovan tudi magi. Je aromatična trajnica, katere listi so podobni zeleni. Liste pobiramo preko celega leta. Uporabljamo ga za juhe in enolončnice.

Bulbine frutescens MEDICUS

MAČJI REP

Zelo zanimiva zdravilna afriška rastlina, ki ima v listih sok z antibakterijskim delovanjem. Blagodejno deluje pri opeklinah, pikih insektov in kožnimi izpuščaji. Je zelo dekorativna, nezahtevna rastlina z lepimi cvetovi. Ne prezimi zunaj.

Mačji rep
Koromač

Foeniculum vulgare

KOROMAČ

Pomembna začimba v kulinariki, nepogrešljiv sestavni del ljudske medicine, dobro ga pozna tudi sodobna farmacija, gomoljni koromač pa je izvrstna zelenjava. Vsebuje železo, kalcij in magnezij. Je naš dober zaveznik pri skrbi za vitko linijo.

Nazaj na vrh ↑